Biz onu tanıdığımızda Milliyet gazetesinin bir ekinde stajyer olarak çalışıyordu. Meraklı bakışları, hızlı adımları, bitirdiği işler onun iler ki başarılarının habercisi idi. Stajyerlik defterini kısa sürede kapatan Özlem Bay ile yıllar sonra tekrar karşılaştık. O artık sorduğu sorular ile koca koca iş adamlarını ters köşeye yatıran, yaptığı röportajlarla ekonomi dünyasında iz bırakan bir gazeteciydi. Gün geldi, Özlem Bay'ın kızı Nehir ile hayata geçirdiği projenin ürünü olan ve Zencefil Yayınlarından piyasaya çıkan "İçimde ki Çocuktan Masallar" adlı kitabı ile karşılaştık. İşte Özlem Bay'ın ağzından o kitabın öyküsü.
Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
20 yıllık gazeteciyim. Üniversite yıllarımda Ankara’da Anadolu Ajansı’nda stajer olarak başlayan muhabirlik yolculuğum İstanbul’da Milliyet Gazetesi’nde devam etti. 2000 - 2006 yılları arasında Milliyet Gazetesi’nde çalıştım. Gazetenin ekler bölümünde başladım.
Sonrasında ise ekonomi servisine geçiş yaptım. Orada iş dünyası, KOBİ’ler ve insan kaynakları konularında uzmanlaştım. 2006 yılından bu yana ise Ekonomist Dergisi’nde editör olarak çalışıyor. Dergide; ‘Pazarlama İletişimi’ köşem var. Markalaşma, pazarlama ve medya üzerine güncel gelişmeleri köşeme taşıyorum. Dergide enerji, ilaç, sağlık, savunma sanayi ve tarım sektörlerine yönelik haberlerim de yayınlanıyor. Ayrıca grubumuzun Start Up dergisinde girişimcilik ekosistemi, CEO Life dergisinde ise iş dünyasının life style tarafını yanıtsan haberler de yazıyorum.
Ekonomi basınında çalışıyorsunuz. Alanınız dışında bir iş olarak çocuk kitabı yazmaya nasıl karar verdiniz?
Biri 6 diğeri 11 yaşında iki kızım var. Okumayı çok severim ve çocuklarıma da kitap sevgisini aşıladım hep. Küçük yaşlardan itibaren onlara hep masallar okudum. Onlar için hep özel kitaplar aradım. Ancak piyasadaki çocuk kitaplarında çoğu zaman içerik olarak aradığımı bulmadım maalesef. Masal kitabı demek bence sadece renkli ve gösterişli resimlerden ibaret olmamalı. Görsellik tabii ki çok önemli ama masalların da çocuklara dokunan, onlara birşeyler katan masallar olması gerekiyor. Çok iddialı konuşmak istemem ama piyasadaki çocuk kitapları beklentilerimi karşılamıyordu, o nedenle ben bir masal kitabı yazmak istedim. Alanımın çok dışında bir işe soyundum. Pandemi döneminde uzun zamandır yapmak istediğim bu masal kitabı projeme odaklandım. 20 hikayeden oluşan ‘İçimdeki Çocuktan Masallar’ böyle ortaya çıktı.
Peki masalların içeriği konusunda nelerden ilham aldınız?
Hikayelerin çocuklar üzerindeki mucizevi etkilerini yakından bilen bir anneyim. Bugüne dek iki kızıma yüzlerce hikaye okudum, hala okumaya devam ediyorum. Hikayelerin onların yaratıcılığına, ruhsal dünyalarına ve kişiliklerine ne kadar çok olumlu etkileri olduğunu bizzat gözlemledim. İlham kaymağım da kızlarım oldu diyebilirim. Bazen onlarla yaptığımız sohbetlerden çıkardıklarım konu oldu masallara bazen de günümüzde gözlemlediğim bazı konulardan etkilendim. Bu kitabı yazmaya diğer çocukların gelişimine bir parça katkıda bulunmak için karar verdim.
Masalların çocuklara ne gibi katkıları oluyor?
Gözlerinizi kapatın ve kendinizi olmak istediğiniz, huzur bulduğunuz bir yerde düşünün. Bu bir sahil kasabası olabilir ya da çiçekler içinde bir tarla… Güneşin sıcaklığını, rüzgarın esintisini, çiçeklerin kokusunu, dalgaların sesini hayal edin. Bütün bunları zihninizde canlandırırken yüzünüzde kocaman bir gülümseme belirecek…Hayal kurmak hayatımızın bu kadar içinde ve bizleri bu kadar çok etkiliyor. Hayatın katı gerçekleri ile henüz tanışmadığımız küçük yaşlarda ilk hayallerimizi kurmaya başlıyoruz. Masallar ise hayal kurmamızın en büyük yardımcıları…Çocuklara okunan, anlatılan anlamlı hikayeler, onları hayal dünyasında sonsuz bir keşif yolculuğuna çıkarıyor. Bu yolculuk ileriki hayatlarının, en temel basamaklarını oluşturuyor. Çünkü masallar, çocuklara anlatılmak ve öğretilmek istenilen her şeyi dolaylı yoldan ifade etmenin en güzel yolu.
Masallar çocuklara neler öğretiyor sizce?
Masallar çocukların birçok ruhsal ihtiyacını da karşılıyor. Başarma, bilgi, sevme, sevilme, güven, yardımlaşma, övülme, bir gruba ait olma gibi birçok ihtiyaç ve ruhsal durumu ilk önce dinledikleri masallardan deneyimleyebiliyorlar. Bu da çocukları yaşamın gerçeklerine hazırlıyor. Çocuğun sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimini destekliyor. En önemlisi de hayal dünyasını zenginleştirmesine olanak veriyor. Çocukların gelişmekte olan iç ve dış dünyasına katkıda bulunup yaratıcı, özgün düşüncelerini harekete geçiriyor. Bir diğer önemli şey ise çocuk, masallar sayesinde ‘dinlemeyi’ öğreniyor.
Peki sizin kitabınız ‘İçimdeki Çocuktan Masallar’ çocuklara neler sunuyor?
Bu kitap ile birlikte; çocukları, günlük hayatta karşılaşabilecekleri problemlerin, sevinçlerin, dayanışmanın ve paylaşımın olduğu hikayeler ile düşünmeye sevk ederken, yaşayabilecekleri sorunların çözümüne ilişkin ipuçlarını da onlara sunmaya çalıştım. Onlara sevgi aşılamaya özen gösterdim. Doğaya karşı duyarlı olmalarını hedefledim. Çocukların resim, müzik ve spora karşı ilgi duymasına da zemin oluşturmayı amaçladım. Bütün bunları yaparken, hayal güçlerinin sınırlarını de zorlamaya gayret ettim. Umarım başarılı olmuşumdur.
Kitap ortaya çıkarken kimlerden destek aldınız?
Yazdığım hikayeleri ilk küçük kızım Nehir’e okudum ve ondan aldığım geri dönüşlere göre yeniden şekillendirdim. Kitaptaki hikayelerin resimlenmesini de 12 yaşındaki büyük kızım Zeynep üstlendi. Harika çizimleriyle hikayelere bir anlamda hayat verdi. Onlar olmasa ne bu kitap çıkardı ortaya, ne de bu kadar içime sinerdi kitabın içeriği. Ayrıca masalların pedegojik açıdan değerlendirilmesi için bir uzmandan danışmanlık almak şarttı. Bu konuda büyük katkıları olan Uzman Klinik Psikolog Seda Sunguroğlu’na sonsuz teşekkürler. Doğru bildiğim bazı şeylerin Seda hanım sayesinde yanlış olduğunu gördüm. Onun katkıları ve bilgilendirmeleriyle hikayelerde revizeler yaptım.
Bundan sonra yeni masal kitapları var mı gündeminizde?
Yazmak bir tutku benim için. 20 yıldır hayatım yazmakla geçiyor. Bugüne kadar farklı alanlarda haberler yazdım hep ama artık yazarlık kariyerimin de devam etmesini istiyorum. ‘İçimdeki Çocuktan Masallar’ ın devamının gelmesini planlıyorum. Çocuk kitapları yazmaktan vazgeçmeyeceğim. Yine aynı formatta 20 masaldan oluşan bir kitap hazırlığındayım. Şimdiden üç masal yazdım bile. Önümüzdeki yıllarda da kızlarım ve yakınlarımın çocukları bana ilham verdikçe bu kulvarda yazmayı sürdüreceğim. ‘İçimdeki Çocuktan Masallar’ bittikten sonra bu kez bir roman yazmaya başladım. O da uzun zamandır düşündüğüm bir kitaptı. Farklı hayat hikayelerinden oluşan bir roman. Kendi ailemden ya da çevremdeki insanlardan duyduklarımı kurguladığım bir roman oldu. ‘Oldu’ diyorum çünkü şu anda son okumalarını yapıyorum. Umarım herkes beğenir ve içinde kendinden de birşeyler bulur. Son olarak ‘markalaşma’ üzerine yazmayı düşündüğüm bir kitap projem var ajandamda. Onun için de çalışmalara başladım.
Ebeveynlere önerilerini var mı?
Son olarak belirmek isterim ki, kitap okunan bir evde büyüyen çocuğun akranlarından daha ileri algı düzeyine sahip olduğu bir gerçek. Onlara daha fazla hikaye okuyun, hatta kendi hikayelerini oluştursun ve size anlatsınlar, hikayelerinin resimlerini yapsınlar.
Bunu, zorunlu bir görev olmaktan çıkarıp, eğlenceli bir alışkanlık haline getirin.
Hikayelerle yaşamak güzeldir, kimilerini belki hayatın gerçeğine bile dönüştürebiliriz bu sayede.