Tükendi
Gelince Haber VerBugünlerde Suriye’de yaşanan iç savaş ve Mısır’da Muhammed Mursi’nin devrilmesiyle yine gündemin üst sıralarına taşınan Ortadoğu’yu, anlayabilmek olayları doğru yorumlayabilmek ihtiyacı bölgenin hem siyasi hem de tarihsel geçmişini bilme gerekliliğini doğurmaktadır.
Bu konuda şimdiye kadar yazdığı Geçmişten Günümüze Filistin Direniş Hareketi El Fetih ve Hamas, Lübnan’daki İran Hizbullah, Ortadoğu’da Direniş kitaplarıyla tanıdığımız gazeteci-yazar Yıldırım Boran yeni kitabıyla bu gerekliliğe yardımcı olmaya çalışmaktadır.
Çokça tartışılan ve üzerinde çokça spekülasyon yapılan Ortadoğu’yu tarihsel, siyasi ve sosyal açıdan ele alarak meraklısına rehber olmayı amaçladığını söyleyen Yıldırım Boran, yeni kitabı Ortadoğu Labirenti’nde Filistin, Mısır, Lübnan, Suriye, Cezayir ve İran gibi başat ülkeleri değerlendirdiğini belirtiyor.
Bugün iç savaş ile binlerce insanın yaşamını yitirdiği Suriye’de yaşananları, Mısır’da Hüsnü Mübarek rejiminin bir askeri darbeyle devrilmesinin ardından yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi’nin de benzer akıbete uğramasına neden olan olaylar silsilesini anlamak önemli olduğu kadar da bir zorunluluktur.
Kitabın arka kapağından…
Britanya İmparatorluğu’nun 19 yüzyıldan itibaren Ortadoğu olarak adlandırdığı bölge, sahip olduğu jeopolitik ve jeostratejik konumu nedeniyle tarih boyunca büyük devletlerin birincil hedefi haline gelmiştir. 20. yüzyılın ilk yarısından itibaren de petrolün değerli bir enerji kaynağı olmasıyla Ortadoğu’nun stratejik önemi dünyanın hiçbir yeriyle kıyaslanamayacak derecede artmıştır.
Günümüzde Ortadoğu coğrafyasında yaşanan gelişmeler, bu bölgenin önemini bir kez daha ortaya koymuş, güncelliğini bir kat daha artırmıştır. Buna karşın bölge ile ilgili derli toplu kaynak eksikliği de yadsınamaz bir gerçekliktir. Ortadoğu Labirenti bu kaynak eksikliğini gidermek amacıyla yazıldı. Ortadoğu ülkelerini tarihi, siyasi ve toplumsal yapısı çerçevesinde ele alan kitap konuya ilgi duyanların kaynak eksikliğini bir nebze de olsun giderecektir.