Tükendi
Gelince Haber VerVaroluşa dair bitmek tükenmek bilmeyen onca sorunun arasında siz de huzuru arayanlardan mısınız? Cevabınız "Evet!" ise ve bu yolculuğunuza kitaplar eşlik ediyorsa sizi Ahmet Hamdi Tanpınar'ın kaleme aldığı Huzur adlı eserle tanıştıralım. Türk edebiyatının mihenk taşlarından sayılan Huzur, gençlere ve her yaştan yetişkine hitap ediyor. Huzur; kurgusu, anlatım tekniği, orijinalliği ve psikolojik çözümlemeleriyle okuru derinden etkilemeyi başarıyor. Yansıttığı dönem itibarıyla Türkiye'nin tarihine ve dönemin aydınına ışık tutması sebebiyle geçmişe farklı bir gözle bakmanıza da yardımcı oluyor. Gelin, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın kaleme aldığı Huzur'u detaylarıyla inceleyelim.
"Huzur" adlı kitabı neden okumalısınız?
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın nehir roman olarak kurguladığı Huzur'da olaylar, 2. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde İstanbul'da geçiyor. Toplam 419 sayfadan oluşan romanda belli başlı karakterlerin adını taşıyan dört bölüm yer alıyor. Mümtaz, Nuran, İhsan ve Suat adını taşıyan bölümlerin merkezinde Mümtaz bulunuyor. Mümtaz'ın ailesini kaybedip amcasının oğlu İhsan'ın yanına, İstanbul'a gelmesi ile başlayan hikâye Nuran'a âşık olması ile devam ediyor. Bilinç akışı tekniği, iç monologları ve etkileyici kurgusuyla okuru etkileyen romanda musiki, mimari ve politikadan da sıklıkla bahseden Tanpınar, Cumhuriyet aydınını ve toplumunu da detaylarıyla irdeliyor. Huzur'da yer alan karakterlerin Doğu ile Batı medeniyetleri arasında kalmış, yaşadığı döneme adapte olmaya çalışan insanları ustalıkla sembolize ettiği görülüyor. Huzuru arayan bir gencin yaşadığı buhranların merkezinde, tarihe ve İstanbul'a bambaşka bir gözle bakmanızı sağlayacak Huzur'u sizin de çok beğeneceğinize eminiz!
Bunları biliyor muydunuz?
Çok yönlü bir kişiliğe sahip olan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Dr. Tarık Temel'e ithaf ettiği Huzur'u Kenan Işık'ın tiyatro metnine dönüştürdüğünü ve metnin 1997-1998 sezonunda İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarında sahnelendiğini biliyor muydunuz? Tanpınar'ın ilk romanı olan Huzur, 1948 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde tefrika edildikten sonra 1949'da kitap olarak yayımlanır. Yazarın kurgunun arkasında ustalıkla işlediği İstanbul portresiyle Huzur, İstanbul'u en güzel işleyen eserlerin başında yer alır. Akademik çalışmalarıyla Türk edebiyatına ve edebiyat tarihine büyük katkıları olan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Huzur'da otobiyografik unsurlara da yer verdiği görülür. Eserin Dergâh Yayınlarından ilk baskısı 1999 yılında yapılır. Pek çok yönden incelenebilen Huzur, insanın iç dünyasına ait karmaşanın ne denli tahribata yol açabileceğini gösterirken her okuyuşunuzda farklı detaylarıyla ilginizi çekmeyi başaracak!
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın kaleme aldığı Huzur'u beğendiyseniz yine aynı yazara ait Suat'ın Mektubu, Mahur Beste ve Hep Aynı Boşluk'a da göz atabilirsiniz.